Vervolg inleiding
Op het snijvlak van sport en bewegen en (preventieve) gezondheid liggen dan ook de grootste kansen en uitdagingen voor de fitnessbranche. Namelijk diversiteit in het aanbod in relatie tot gezondheidsprofielen van mensen. Steeds meer fitnessconsumenten willen een programma op maat en steeds meer (potentiële) nieuwe leden oriënteren zich op de fitnessmarkt vanuit gezondheidswinst: hoe kan een fitnesscentrum bijdragen om gezondheidsklachten te verminderen, te doen verdwijnen of te voorkomen? Deze ontwikkeling wordt nu ook door zorgverzekeraars serieus bekeken. Met De Amersfoortse hebben we daarom een gezamenlijk aanbod voor fitnessconsumenten ontwikkeld.
Wat ook meespeelt, is dat een gezonde(re) leefstijl trendy is. Steeds meer mensen kiezen ervoor om gezonder te gaan leven en willen investeren in hun gezondheid. Daar hoort ook verantwoord sporten en bewegen bij. Het liefst in een veilige omgeving met optimale individuele keuzemogelijkheden. Mogelijkheden om te kunnen kiezen uit het aanbod van een fitnesscentrum, maar ook uit het regulier sportaanbod als voetbal, tennis en zwemmen. Fitness 2.0 speelt op die ‘multisport behoefte’ in. Fitness 2.0 verbindt de wereld van de fitness met de wereld van de georganiseerde sport. Een vernieuwende aanpak die door het Ministerie van VWS in 2013 is beloond met subsidie voor vier Fit!vak Preventiecentra die het gedachtegoed van Fitness 2.0 gaan implementeren.
Om bovenstaande kansen optimaal te kunnen benutten, zal de fitnessbranche zich verder moeten professionaliseren en dient de beeldvorming te worden verbeterd. Professionals uit de medische wereld en de eerstelijnszorg zijn namelijk nog niet altijd overtuigd van de meerwaarde die fitnesscentra kunnen hebben in de begeleiding van mensen die vanuit medisch oogpunt gaan of moeten sporten. De stap die de fitnessbranche in 2013 heeft gezet, is dat fun geen doel op zich is, maar een middel om gezondheidswinst te boeken: hoe kunnen fitnesscentra hun aanbod zo gaan aanbieden, dat de deelnemers plezier hebben én dat de inhoud van de lessen zo is opgebouwd dat de medische wereld daar vertrouwen in heeft?
Die kansen kunnen we benutten als we ons coöperatieve kwaliteitsbeleid verder weten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met de Fit!vak Preventiecentra en Fitness 2.0, maar ook met het borgen van gekwalificeerd personeel (FITNED.NL) en het ontwikkelen van uniforme en wetenschappelijke programma’s die volgens protocol worden uitgevoerd door professionals binnen sport- en bewegingscentra. Het samenwerkingsproject met de Hersenstichting en Edwin van der Sar Foundation - meet me @the gym - is hier een treffend voorbeeld van.
Jaarverslag 2013 Fit!vak
01